Jump to content
bbh_blocked_dnftl

Какво е Dolby Vision и HDR10?


Recommended Posts

Тази статия описва стандарти като SDR (Standard Dynamic Range) и HDR (High Dynamic Range), включително различните варианти на HDR като HDR10 и Dolby Vision. HDR10 е най-разпространената форма на HDR, докато Dolby Vision, разработен от Dolby, предлага по-добро качество, но изисква лицензирано оборудване и софтуер. Няма налични PC монитори с Dolby Vision, а възпроизвеждането на съдържание в Dolby Vision на стандартни монитори води до проблеми с цветовете. Съществуват и хибридни версии, съвместими с HDR дисплеи.

 

Дефиниции и стандарти:

  • SDR: Стандартен динамичен диапазон. Това е, което поддържат повечето монитори и по-стари телевизори.
  • HDR: Висок динамичен диапазон, който се отнася до цветовете, яркостта и контраста на изображението. Има различни стандарти като HDR10, HDR400, HDR600, HDR1000 (наричан също HDR10+), HDR1400 и други. HDR10 е най-разпространеният стандарт, а повечето дисплеи, които поддържат HDR, имат 10-12 битов цветови диапазон. Това означава, че дисплей с 8 бита не може да бъде HDR. Някои производители използват подвеждащи практики, за да рекламират такива дисплеи като HDR.

Други стандарти: Тези стандарти обикновено се отнасят до яркостта на дисплея. Например, HDR600 може да поддържа 600 нита, докато HDR1000 поддържа 1000 нита. Проблемът е при HDR400, тъй като не е добре дефиниран и някои 8-битови дисплеи претендират, че поддържат HDR, като използват два съседни пиксела, за да достигнат приблизително 10-битов диапазон. Освен това 400 нита не са достатъчни, за да се покаже правилно HDR съдържание. Затова е препоръчително да се избягват дисплеи с марката HDR400.

Dolby Vision: Това е HDR стандарт, разработен от Dolby и в момента се смята за най-добрия наличен стандарт. Той е защитена технология, която изисква лицензиране както на хардуера, така и на софтуера, който възпроизвежда съдържанието. Стандартното HDR10 съдържание е съвместимо с повечето медийни плейъри, които могат да конвертират HDR към SDR формати.

Мога ли да възпроизвеждам Dolby Vision на моето оборудване? В момента няма PC монитори, съвместими с Dolby Vision. Няма известни начини за възпроизвеждане на Dolby Vision на стандартен компютър, дори и при свързан Dolby Vision телевизор. Възможно е използване на външно устройство като Nvidia Shield или стрийминг към вграден медиен плейър, като Plex или Emby.

Освен телевизори, има малко на брой лаптопи, които поддържат Dolby Vision, но те са много скъпи и трудни за намиране, като например Microsoft Surface Laptop Studio.

HDR поток ще съдържа сигнал, който автоматично настройва изображението за оптимални цветове, яркост и контраст. HDR видео, показано на SDR дисплей, ще изглежда избледняло, сякаш яркостта и контрастът са твърде високи.

„Но аз мога да възпроизвеждам HDR на SDR екран!“ Да, повечето медийни плейъри могат да конвертират HDR в SDR, но това няма да работи с цялото HDR съдържание. Някои медийни плейъри могат да създадат добър HDR образ на SDR дисплей, но това зависи от кодирането. Един препоръчителен метод за възпроизвеждане на HDR на SDR дисплей е чрез Media Player Classic, включен в K-Lite кодек пакета, и MadVR плъгина. След инсталирането е необходимо да промените изходния кодек за възпроизвеждане на MadVR в Media Player Classic.

Медийният файл се възпроизвежда: Това Dolby Vision ли е? Първо, има два типа Dolby Vision съдържание: чисто Dolby Vision и хибридно:

  • Чисто Dolby Vision: Това съдържа само Dolby Vision поток и не може да се възпроизвежда на стандартни монитори или телевизори, дори и да поддържат HDR. Ще получите изкривени цветове, като пурпурно или зелено. То не е съвместимо с HDR и ще изглежда неправилно.
  • Хибридно Dolby Vision: Това е видео, което съдържа както Dolby Vision, така и HDR потоци, и е обратно съвместимо с HDR, така че ще работи добре на медийни плейъри, които конвертират HDR в SDR.

Какво да търсите? Ако имате HDR или SDR дисплей и видите таговете DV, DoVi или Dolby Vision, най-вероятно ще срещнете проблеми при възпроизвеждането на съдържание на хардуер, който не поддържа DV. Ако видите и таговете HDR или Hybrid, съдържанието най-вероятно ще работи добре.

Какво ще кажете за резолюцията? HDR е достъпно само за медии (телевизия/филми) с резолюция 4K или по-добра. Понякога може да срещнете съдържание с 1080p или 720p, маркирано като HDR, но това не е истинско HDR или Dolby Vision.

 

 

***Текстът е преведен с chatgpt и на първо четене има смисъл. Изключително против съм автоматичните преводи, но в сайта има прекалено много запитвания как и защо не могат да се гледат определени файлове, а нямам време да седна да преведа целия текст.***

fanart2@2x.jpg

Link to comment
Сподели и в:

Присъединете се към нас

Може да публикувате съобщение, след като се регистрирате. Ако имате акаунт, влезте сега,за да публикувате с него.
Забележка: Вашият пост ще се нуждае от одобрение от екипа, преди да стане видим.

Guest
Отговори в тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use ; Privacy Policy ; Правила ; We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.