Jump to content

Влезте или се регистрирайте

Вход/Регистрация

Featured Replies

Публикувано

Вечен фенер от пластмасова бутилка

За любителите на палатковите лагери

От обикновена пластмасова бутилка можете да си направите фенер, който работи без батерии. В основата му лежат природните свойства на луминофора.

Инжинерите одавна знаят, че луминофора свети сам по себе си в ултравиолетова светлина, а ако му дадеш малко импулс, то светлината става видима. Импулса се дава много просто - необходима е малко кинетична енергия - накратко казано бутилката с луминофор е неоходимо само малко да я потриеш и тя започва да свети с естествена светлина. Самият фенер се прави просто - необходимо е да напълниш пластмасовата бутилка с луминофор, да я разтресеш малко и готово - фенерът работи.

За вечеря пред лампата тази батерия не стига, но ако са паднали всички батерии, светлината му е напълно достатъчна, особено в палатката.

Източик: безкрайните дебри на итернет

• 10 months later...
Публикувано

Аз почнах сам да си правя ремонт на апартамента. Влизах в едни форуми да чета по ей такива теми "направи си сам" и накрая от това направи си  сам дойдоха тези момчета  https://maistordom.com/ и ми оправиха глупостите, които бях направил . 

• 2 years later...
Публикувано