Jump to content

Направи си сам

Alvisun

Recommended Posts

Вечен фенер от пластмасова бутилка

За любителите на палатковите лагери

От обикновена пластмасова бутилка можете да си направите фенер, който работи без батерии. В основата му лежат природните свойства на луминофора.

Инжинерите одавна знаят, че луминофора свети сам по себе си в ултравиолетова светлина, а ако му дадеш малко импулс, то светлината става видима. Импулса се дава много просто - необходима е малко кинетична енергия - накратко казано бутилката с луминофор е неоходимо само малко да я потриеш и тя започва да свети с естествена светлина. Самият фенер се прави просто - необходимо е да напълниш пластмасовата бутилка с луминофор, да я разтресеш малко и готово - фенерът работи.

За вечеря пред лампата тази батерия не стига, но ако са паднали всички батерии, светлината му е напълно достатъчна, особено в палатката.

Източик: безкрайните дебри на итернет

Сподели и в:

• 10 months later...

Аз почнах сам да си правя ремонт на апартамента. Влизах в едни форуми да чета по ей такива теми "направи си сам" и накрая от това направи си  сам дойдоха тези момчета  https://maistordom.com/ и ми оправиха глупостите, които бях направил . 

Сподели и в:

Присъединете се към нас

Може да публикувате съобщение, след като се регистрирате. Ако имате акаунт, влезте сега,за да публикувате с него.
Забележка: Вашият пост ще се нуждае от одобрение от екипа, преди да стане видим.

Guest
Отговори в тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Important Information

Terms of Use ; Privacy Policy ; Правила ; We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.